Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Zaščitimo predmete – ohranimo spomine 2016

31 Oct 2016
 

josipina1

V Zavodu Trismegistus smo v letu 2016 nadaljevali s kulturnim projektom "Zaščitimo predmete – ohranimo spomine”. Izvedli smo: predavanje "Kako ohranimo svoje predmete?" in restavratorsko - pripovedovalska delavnica "Vsak predmet ima svojo zgodbo!", razstavo "Tudi škatla je lahko vitrina" in posneli kratek video "Kako smo zaščitili predmete in ohranili spomine 2016". Za ogled galerije in videa nadaljujte na Preberite več...

Projektu lahko še naprej sledite tudi na Facebooku, na strani projekta "Zaščitimo predmete ohranimo spomine na FB-ju".

 

 

Zaščitimo predmete - ohranimo spomine

V Zavodu Trismegustus smo avgusta 2014 samostojno in zaradi izkazanega interesa posameznikov zasnovali projekt "Zaščitimo predmete – ohranimo spomine", katerega namen je na čim bolj neposreden način predstaviti in pojasniti pomen in načine ohranjanja lastnih likovnih in / ali drugih predmetov. Kako jih hraniti in vzdrževati ter hkrati negovati avtentično zgodovino predmeta: njegovo zgodbo – spomine, ki jih prenaša iz roda v rod.

Kot vsako leto, se tudi v letu 2016 izvedli različne dogodke:

  • Kako ohranimo svoje predmete? - predavanje, 21.5.2016
  • Vsak predmet ima svojo zgodbo! - delavnica, 21. in 22.5.2016
  • Tudi škatla je lahko vitrina - razstava v Galeriji Železnina Krško,
  • Kako smo zaščitili predmete in ohranili spomine 2016 - video

Projekt je vodila akademska restavratorka in magistrica umetnosti Maja Ivanišin. Projekt je bil v letu 2016 delno sofinanciran s strani Občine Krško.

Od letos lahko projektu sledite tudi na Facebooku, na strani projekta "Zaščitimo predmete ohranimo spomine na FB-ju" in ste skozi obveščeni o dogodkih, saj bo Facebook stran delovala še naprej in tudi drugo leto, ko se srečamo ponovno.

Oglejte si video

 

Spodaj lahko pogledate kako smo se imeli:

[module-]

Kaj smo naredili do sedaj?

V letu 2014 smo v okviru projekta “Zaščitimo predmete – ohranimo spomine” zasnovali cikel predavanj in delavnic, ki so se začele s teoretično - praktičnim sklopom Ohranimo les. Ciljna publika projekta je bila zainteresirana javnost v občini Krško in širše v Posavju.

Za obdelavo smo izbrali leseno mentrgo iz konca 19. stoletja, ki je lep čas samotno čakala in bila obložena z različnimi plastmi nečistoč (prahom, zasušeno moko, lepljivimi madeži). Tako je po izgledu kazala svojo spoštljivo starost in pogostost uporabe. Hranjenje predmeta v vmesnem času ni bilo primerno in posledično so hranljivo substanco napadli različni lesni škodljivci (plesni, lesni črvi), ki so na predmetu pustili svoje sledi (obarvanost, črvine). Skupaj z udeleženci smo izvedli konservatorsko - restavratorsko obdelavo. Skozi prakso so spoznali metode odstranjevanja nečistoč, čistilna in utrjevalna sredstva.

Zaščitimo predmete – ohranimo spomine 2015

Projekt smo nadaljevali spomladi 2015, ko smo mentrgo premazali z zaščitnimi sredstvi in se podučili, kako preprečiti nadaljnje poškodbe in propadanje.

Projekt smo predstavili na 15. strokovnem srečanju konservatorjev-restavratorjev, ki sta ga organizirala Sekcija za konservatorsko-restavratorsko dejavnost pri Skupnosti muzejev Slovenije in Društvo restavratorjev Slovenije, gostila pa Narodna galerija Ljubljana. Namen prireditve je, da sodelujoči iz Slovenije in širše regije predstavijo svoje delo s plakati, kratkimi filmi in predavanji in s tem omogočijo izmenjavo praktičnih strokovnih izkušenj, informiranje o novih postopkih, materialih, analizah, opremi in spremljevalnih dejavnostih stroke.

Zavod Trismegistus je na dogodku sodeloval s prispevkom sodelavke Maje Ivanišin, ki predstavlja potek projekta Zaščitimo predmete – ohranimo spomine: Ohranimo les!. Ob dogodku je izšla tudi publikacija Konservator – restavrator: Povzetki strokovnega srečanja 2015, v kateri lahko naš prispevek preberete v sekciji Izobraževanje na 102. strani.

Razstava informativnih plakatov je bila na ogled od četrtka, 7. - nedelje, 10. maja 2015 v stekleni avli Narodne galerije.

plakat

 

Jeseni smo projekt predstavili še na predavanju v Valvasorjevi knjižnici Krško, enoti Senovo.

 

 

predavanje

 

Več informacij na

"Zaščitimo predmete ohranimo spomine na FB-ju" ali pišite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!