Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Zaščitimo predmete – ohranimo spomine: Ohranimo les!

06 Apr 2015
 

delavnica-mZavod Trismegistus vas vabi k udeležbi na kulturnem projektu "Zaščitimo predmete – ohranimo spomine”. Tokrat: Ohranimo les!, 2. del, 18. in 19. 4. na Senušah, od 10.00 do 18.00 ure. Prijave na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali 040 517 481 (Maja) in 031 339 782 (Katja).

Nadaljevali bomo z delom na mentrgi / metrgi / mevtrgi, lesenem kmečkem kosu pohištva iz konca 19. stoletja. Predstavili bomo zaščitna sredstva in se podučili, kako preprečiti nadaljnje poškodbe in propadanje.

 

 

 

Ohranimo les!, 2. del

Leseno pohištvo je prisotno v skoraj vsaki hiši, zato je dobro vedeti, kako ga ohraniti in vzdrževati. Pogosto se namreč zgodi, da se moramo ločiti od starih kosov pohištva, ki začno propadati. Posledica tega so visoki stroški in velike količine nepotrebnega odpada. Dragocene lesene predmete pa lahko tudi ohranimo. S primernim znanjem lahko to storite učinkovito.

Na delavnici bomo najprej teoretično predstavili različne restavratorske in konservatorske pristope ter druge oblike obnove, ki jih bomo preizkusili tudi v praksi. Za obdelavo smo izbrali predmet iz zasebne zbirke in sicer mentrgo / metrgo / mevtrgo. To je lesen kmečki kos pohištva iz konca 19. stoletja, ki se uporablja za mesenje in vzhajanje kruha.

Ker smo z delavnicami pričeli že jeseni 2014, bomo tokrat nadaljevali in spoznali različna zaščitna sredstva in se podučili, kako preprečiti nadaljnje poškodbe in propadanje.

Delavnica bo trajala od sobote, 18.4.2015, do nedelje, 19.4.2015, vsak dan od 10:00 do 18:00. Dobrodošli vsi, ki imate radi les, lesene predmete, bi radi osvojili ali izpopolnili znanje o ohranjanju lesa. Udeležba je primerna za vse starosti. Delavnica je brezplačna.
Delavnico vodi akademska restavratorka in magistrica umetnosti Maja Ivanišin.

Delo bo potekalo v pristnem kmečkem okolju, na Senušah v bližini Leskovca pri Krškem.  Lokacijo lahko preverite na zemljevidu.

Prijave sprejemamo preko elektronske pošte This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali telefonske številke 040 517 481 (Maja) in 031 339 782 (Katja).


Kaj smo naredili do sedaj?
Si lahko prebererte v našem članku Uspešne jesenske restavratorske delavnice Ohranimo les!.

Veseli bomo vašega obiska!


Zaščitimo predmete – ohranimo spomine

je projekt Zavoda Trismegistus, ki smo ga začeli jeseni 2014. V projektu bomo s predavanji, diskusijami in praktičnimi prikazi predstavili in pojasnili pomen in načine ohranjanja lastnih likovnih in / ali drugih predmetov. Kako jih hraniti in vzdrževati ter hkrati negovati avtentično zgodovino predmeta: njegovo zgodbo – spomine, ki jih prenaša iz roda v rod.

Izvedeli bomo tudi, kaj lahko storimo sami in kaj je bolje prepustiti strokovnjakom, saj so nekateri posegi prezahtevni in nekatera konservatorska sredstva nevarna ali predraga za vsakdanjo uporabo.

Delavnice ali srečanja bomo izvajali večkrat v letu, zato nam lahko posredujete svoje predloge o vaših poljih interesa - tehnikah, materialih, predmetih... na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , da bomo lažje pripravili kaj zanimivega.

  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!