Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Ohranjanje premične in nepremične dediščine

14 Apr 2019
 

ohranjanje dediščineVljudno vas vabimo, da se nam pridružite v soboto, 18. maja 2019 ob 16.00 uri v Mestnem muzeju Krško (Pedagoški prostor) na Predavanjih o ohranjanju premične in nepremične dediščine ob mednarodnem muzejskem dnevu.

Muzejske, konservatorske in restavratorske poglede na ohranjanje kulturne dediščine bomo podali skozi kratka predavanja o pomenu sodelovanja različnih strok, delovanje strokovnih služb v občini Krško in konkretne restavratorske nasvete za lastnike kulturne dediščine.

Sodelovalo bo več strokovnjakov javnih in zasebnih ustanov, ki vam bodo na razpolago za vas vprašanja. Veseli bomo vašega obiska!

 

 

Predavanja o ohranjanju premične in nepremične dediščine ob mednarodnem muzejskem dnevu

Zavod Trismegistus v sodelovanju s Kulturnim domom Krško vabi v soboto 18. maja 2019 ob 16.00 uri v Mestni muzej Krško na Predavanja o ohranjanju premične in nepremične dediščine ob mednarodnem muzejskem dnevu.

Mednarodni muzejski dan se obeležuje že od leta 1977 in letos je posvečen temi Muzeji kot kulturna središča: Prihodnost tradicije. V soboto, 18. maja, ga bodo po celi Sloveniji obeležili muzeji in galerije s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov. Mi se mu bomo pridružili v Mestnem muzeju Krško ob 16.00 uri.

Za vas smo pripravili muzejske, konservatorske in restavratorske poglede na ohranjanje kulturne dediščine, ki jih bomo podali skozi kratka predavanja o pomenu sodelovanja različnih strok, delovanje strokovnih služb v občini Krško in konkretne restavratorske nasvete za lastnike kulturne dediščine.

Program sestavljajo:

 • mag. Maja Ivanišin, konservatorka-restavratorka, Zavod Trismegistus
  Zaščitimo predmete–ohranimo spomine: Sodelovanje različnih strok pri ohranjanju kulturne dediščine
  Za kakovostno ohranjanje kulturne dediščine je nujno sodelovanje različnih strok, saj so pomembni različni vidiki, da lahko avtentično zaobjamemo zgodovino predmetov in objektov in jo predstavimo. Tokrat s projektom »Zaščitimo predmete-ohranimo spomine« združujemo muzejske, konservatorske in restavratorske poglede na ohranjanje kulturne dediščine.
 •  
 • dr. Helena Rožman, muzejska svetovalka, Kulturni dom Krško, Mestni muzej Krško
  Muzeji kot kulturna središča: Prihodnost tradicije in varovanje premične kulturne dediščine v občini Krško
  Z ustanovitvijo Muzejskega društva za politična okraja Krško in Brežice leta 1939 ter vzpostavitvijo Mestnega muzeja Krško v letu 1940, ko je bila odprta prva muzejska razstava, se je v občini Krško in v Posavju pričela "pisati zgodovina" muzejske službe. Ozrli se bomo v preteklo in sedanje delovanje muzejskih ustanov v Posavju, s posebnim poudarkom na današnjem stanju in perspektivah varovanja premične kulturne dediščine.
 •  
 • Marija Režek Kambič, konservatorska svetovalka in Domen Rus, mag. inž. kraj. arh., ZVKDS, OE Ljubljana
  Nenadomestljive vrednote nepremične kulturne dediščine: Vloga konservatorja
  Varstvo dediščine je v javno korist in vsakdo je odgovoren za spoštovanje svoje in tuje dediščine ter jo je dolžan ohranjati. Varstvo ne vključuje samo najpomembnejših spomenikov, ampak tudi tiste skromnejše stavbe, ki same po sebi nimajo lastnosti spomenika, a imajo izreden pomen v kontekstu kulturne krajine, mesta, trga ali vasi in kvalitetno oblikujejo njihov značaj. Zato se je pomembno seznaniti z delom in cilji strokovne službe varstva kulturne dediščine na območju občine Krško.
 •  
 • Jerneja Kos, konservatorka-restavratorka, Kos d.o.o.
  Problematika ohranjanja fresk in secco poslikav
  Pristopi k ohranjanju stenskih poslikav so različni, saj so odvisni od sestave in zgradbe poslikav. K ohranjanju lahko veliko pripomorejo tudi skrbniki sami z nenehnim vzdrževanjem, vendar je ob tem pomembna pazljivost, da se ne povzroči škode.
 •  
 • Tadeja Kajzar Trajkovski, konservatorka-restavratorka, Društvo za ohranjanje kulturne dediščine Marmorinke
  Ohranjanje in zaščita sakralne dediščine: Problematika zlatih oltarjev in ohranjanje pozlate
  Za kakovostno ohranjanje sakralne dediščine je izredno pomembno, da znamo prepoznavati napredujoče znake njenega propadanja. Tokrat so bomo poglobili v ohranjanje cerkvene opreme kot so slike, bandere, oltarji, kipi ter posebej izpostavili problematiko zlatih oltarjev in ohranjanja pozlate.

Strokovnjaki bodo za veseljem odgovorili na vas vaša vprašanja. Dogajanje bomo zaključili ob 17.30 uri.

Veseli bomo vašega obiska!

 

Dogodek je del aktivnosti projekta »Zaščitimo predmete – ohranimo spomine« in je vključen v 12. konservatorsko – restavratorsko transverzalo in Teden vseživljenjskega učena.

Dogodkom Zavoda Trismegistus lahko sledite tudi na Facebooku.
 • Promocija spletne kulture
 • Promocija permakulture
 • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 

Naključni video