Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Renesančni portret - freska

09 Jul 2020
 

ohranjanje dediščineV sredo, 8. julija 2020 smo v Večgeneracijskem centru Posavje izvedli ustvarjalno delavnico o ohranjanju kulturne dediščine Renesančni portret - Freska.

V sklopu kulturnega projekta Zaščitimo predmete – ohranimo spomine smo v Zavodu Trismegistus v sodelovanju z Društvom Marmorinke in v okviru počitniških dejavnosti Večgeneracijskega centra Posajve izvedli likovno delavnico na kateri smo se preizkusili v portretiranju Adama Bohoriča v fresko tehniki.

 

 

 

Renesančni portret - freska - Adam Bohorič

V Zavodu Trismegistus smo v sodelovanju z Društvom za ohranjanje kulturne dediščine Marmorinke Novo mesto in Večgeneracijskeim centrom Posavje, v sredo 8. julija 2020 izvedli zelo zanimivo ustvarjalno delavnico na temo ohranjanja kulturne dediščine.

Letos se v občini Krško obeležuje Bohoričevo leto, s katerim se v občini Krško spominjamo 500. obletnice rojstva protestantskega šolnika in prvega slovničarja slovenskega jezika. Točno leto rojstva Adama Bohoriča sicer ni znano, predpostavlja pa se, da se je rodil okrog leta 1520, v Brestanici. Tako smo se z našim projektom navezali na praznovanje in izbrali za izobraževalne delavnice ohranjene likovne spomenike iz 16. stoletja, natančneje renesančne portrete, ki so ohranjeni v Mencingerjevi hiši. Na podlagi le-teh smo zastavili koliso za portretiranca in barvno karto. Samo predlogo za lik Adama Bohoriča pa smo izdelali po ohranjnem doprsnem kipu v Gaju zaslužnih občanov v Mestnem parku Krško.

Na delavnici so udeleženci na predhodno izdelane podlage in s pomočjo predlog izdelani vsaj svojo upodobitev Adama Bohoriča kot bi ga morda naslikali freskanti njegovega obdobja. Na delavnici ustvarjalnosti ni manjkalo in nastalo je kar lepo število unikatnih "bohoričev", ki so jih udeleženci obdržali za spomin.

Spodaj vam predstavljamo še manjšo galerijo.

Dogodek je bil vključen tudi v vseslovensko akcijo imenovano 13. Konservatorsko - restavratorska transverzala. Celoten program transverzale si lahko ogledate tukaj .

Dogodkom Zavoda Trismegistus lahko sledite tudi na Facebooku.

Projekt Zaščitimo predmte - ohranimo spomine je v letu 2020 delno sofinanciran s strani Občine Krško.

Zaščitimo predmete - ohranimo spomine

 

  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 

Naključni video