Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Z renesančnim portretom zaključili projekt

29 Sep 2020
 

ohranjanje dediščineV ponedeljek, 29. septembra 2020 smo v Večgeneracijskem centru Posavje izvedli še zadnjo ustvarjalno delavnico o ohranjanju kulturne dediščine Renesančni portret - freska in tako zaključili letošnji del projekta Zaščitimo predmte - ohranimo spomine.

V sklopu kulturnega projekta Zaščitimo predmete – ohranimo spomine smo v Zavodu Trismegistus v sodelovanju z Društvom Marmorinke in v okviru počitniških dejavnosti Večgeneracijskega centra Posajve izvedli likovne delavnice na kateri smo se preizkusili v portretiranju Adama Bohoriča v fresko tehniki.

 

 

 

Z renesančnim portretom zaključili Zaščitimo predmete - ohranimo spomine 2020

V Zavodu Trismegistus smo v sodelovanju z Društvom za ohranjanje kulturne dediščine Marmorinke Novo mesto in Večgeneracijskeim centrom Posavje, v ponedeljek 28. septembra 2020 izvedli še zadnjo ustvarjalno delavnico na temo ohranjanja kulturne dediščine Renesančni portret - freska in tako zaključili projekt Zaščitimo predmete - ohranimo spomine za leto 2020.

Delavnice so se navezuje na letošnje občinsko obeleževanje Bohoričevega leta, s katerim se v občini Krško spominjamo 500. obletnice rojstva protestantskega šolnika in prvega slovničarja slovenskega jezika. Točno leto rojstva Adama Bohoriča sicer ni znano, predpostavlja pa se, da se je rodil okrog leta 1520, v Brestanici. Tako smo se z našim projektom navezali na praznovanje in izbrali za izobraževalne delavnice ohranjene likovne spomenike iz 16. stoletja, natančneje renesančne portrete, ki so ohranjeni v Mencingerjevi hiši. Na podlagi le-teh smo zastavili koliso za portretiranca in barvno karto. Samo predlogo za lik Adama Bohoriča pa smo izdelali po ohranjnem doprsnem kipu v Gaju zaslužnih občanov v Mestnem parku Krško.

Na delavnicah so udeleženci na predhodno izdelane podlage in s pomočjo predlog izdelani vsak svojo upodobitev Adama Bohoriča kot bi ga morda naslikali freskanti njegovega obdobja. Na delavnici ustvarjalnosti ni manjkalo in nastalo je kar lepo število unikatnih "bohoričev", ki so jih udeleženci obdržali za spomin.

Zaključna delavnica je bila tudi del skupnih vseslovenskih aktivnosti ob 30.Dnevih evropske kulturne dediščine , ki je letos potekajo pod geslom Spoznaj? Varuj! Ohrani. Tako upamo, da smo z delavnico mladim udeležencem predstavili freske in vzbudili zanimanje za ohranjanje le-teh ter razumevanje po nujnosti ohranjanja naše skupne kulturne dediščine. Celoten program Dnevov kulturne deniščine si lahko ogledate

Vključili smo se tudi v Tedne vseživljenskega učenja , saj je spoznavanje pomembnosti ohranjanja kulturne dediščine namenjno vsem generacijam v vseh življenskih obdobjih.

Z nadaljnimi temami o ohranjanju kulturne dediščine se vidimo 2021!

Dogodkom Zavoda Trismegistus lahko sledite tudi na Facebooku.

Projekt Zaščitimo predmte - ohranimo spomine je v letu 2020 delno sofinanciran s strani Občine Krško.

Zaščitimo predmete - ohranimo spomine

 

  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 

Naključni video