Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Zaščitimo predmete – ohranimo spomine 2024

20 May 2024
 

delavnica-mV Zavodu Trismegistus smo v letu 2024 v okviru kulturnega projekta "Zaščitimo predmete – ohranimo spomine” sodelovali ponovno kot leta 2023 z Etnološko zbirko družine Šribar, Kobile v Krškem.

Sodelovanje je bilo uspešno. Konservirali in restvarirali smo sliko - grafiko.

Projektu lahko sledite tudi na Facebooku in ste vedno obveščeni o dogodkih.

 

 

 

 

Zaščitimo predmete - ohranimo spomine

V Zavodu Trismegustus smo avgusta 2014 samostojno in zaradi izkazanega interesa posameznikov zasnovali projekt "Zaščitimo predmete – ohranimo spomine", katerega namen je na čim bolj neposreden način predstaviti in pojasniti pomen in načine ohranjanja lastnih likovnih in / ali drugih predmetov. Kako jih hraniti in vzdrževati ter hkrati negovati avtentično zgodovino predmeta: njegovo zgodbo – spomine, ki jih prenaša iz roda v rod.

V letošnjem letu 2024 smo pravtako kot lani 2023 sodelovali z Etnološko zbirko družine Šribar iz Kobil v Krškem. Etnološka zbirka iz Domačije Kobile z evidenčno številko dediščine 16219 za katero skrbi gospod Alojz Šribar je obsežna zbirka. Za letošnje sodelovanje je gospd Šribar izbral sliko - grafiko Claude Monet, ki mu je drag spomin na njegova starša, kot se je izrekel, predvsem na njegovo mamo, saj ji jo se kupil pred mnogimi leti za rojstnodnevno darilo. V okviru projekta Zaščitimo predmete - ohranimo spomine je bila izvedena delavnica konserviranja - restavriranja izbrane slike. Na delavnici je sodeloval gopspod skrbnik in lastnik in izrazil svoje želje glede ohranjanja izbranega predmeta, torej slike - grafike Claude Monet.

Celotna Etnološka zbirka družine Šribar Kobile zajema predmete ljudske dediščine, ki so jih uporabljali prebivalci od Krškega polja do gričevja, prebivalci Posavja v 18., 19. in 20. stoletju. Zbirka se nahaja v Domačiji Kobile 3, v Mestni občini Krško, v spomeniško zaščitenem domu nekdanjega premožnega rodu Johana Kranjčeviča. Zbirko bogatijo tudi ljubiteljska slikarska dela s slikarskih kolonij, imenovanih Ne pozabimo. Etnološka zbirka je v lanskem letu 2023 praznovala 20 let in več o zbirki si lahko preberete na povezavi Posavski obzornik: 20 let Etnološke zbirke Kobile. Etnološka zbirka družine Šribar je na ogled ob predhodni najavi gospodu Alojzu Šribarju. In hkrati zadnjih par let nad celoto bdi konservator Dušan Strgar iz novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Projekt vodi za Zavod Trismegistus akademska restavratorka in magistrica umetnosti Maja Ivanišin. Za vse informacije dosegljiva na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Projektu Zaščitimo predmete - ohranimo spomine lahko sledite tudi na Facebooku in ste skozi obveščeni o dogodkih.

Projekt je v letu 2024 delno sofinanciran s strani Mestne občine Krško.

Kaj smo naredili do sedaj?

 

Več informacij na

naši FB strani ali pišite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!