Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Zaščitna embalaža za hrambo muzejskih predmetov

31 Aug 2013
 

Hramba predmetovNovo v naši ponudbi!

Z veseljem vam sporočamo, da smo v Zavodu Trismegistus za Vas pripravili novo storitev in sicer ročno izdelavo profesionalnih zaščitnih embalaž za hrambo muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

Zaščitna embalaža je specifično za vsak predmet posebej narejena po meri, za izdelavo pa uporabljamo izključno vrhunske restavratorske materiale ob preciznih postopkih izdelave.

 

Ob vsakdanjem delu s predmeti kulturne dediščine opažamo, da večina kritičnih poškodb izhaja predvsem iz nepravilnega rokovanja, ravnanja in hrambe predmetov kulturne dediščine. Obratno je tudi lahko opaziti, da so vrednejši predmeti, četudi z zavidljivo starostjo, ki so bili že izvorno shranjeni v primerni embalaži, bistveno bolje ohranjeni. Kot enostaven primer lahko navedemo sakralne kelihe, v posebej po meri narejenih embalažah, praksa, ki jo lahko opazujemo po cerkvah širom po Sloveniji. Tudi v mnogih slovenskih muzejih so navadno starejši in najbolje ohranjeni predmeti razstavljeni skupaj z originalno embalažo, v katerih so jih našli.

Razumljivo je, da so želeli naši predniki najvrednejše predmete tudi ustrezno zaščiti pred zobom časa in negativnimi zunanjimi vplivi in izkušnje kažejo, da je lahko primerna embalaža odločilni dejavnik pri dolgotrajnem ohranjanju izvornega stanja predmeta.

Vsekakor pa ni vsaka embalaža ali "škatlica" primerna za shranjevanje umetnin in vrednih predmetov, temveč mora biti ne le narejena unikatno za vsak zadevni predmet posebej, temveč mora zadostiti tudi striktnim pogojem, kjer embalaža nudi:

 • strukturno oporo,
 • zaščito pred prahom,
 • zaščito pred onesnaženim okoljem,
 • zaščito pred napadi raznih insektov,
 • zaščito pred svetlobo,
 • zaščito pred mehanskimi poškodbami,
 • zaščito pred vplivi okoljskih nihanj temperature in vlage zraka
 • natančen oprijem, kjer se notranje stene embalaže natanko prilagajajo zunanjim meram predmeta.


Pomembna je seveda tudi izbira materiala iz katerega embalažo izdelamo. Le-ta ne noben način ne sme škodljivo vplivati na predmet, zato je najbolje, če je izdelana iz kemijsko stabilnih in dolgoročno obstojnih materialov.

Pomemben pa je tudi način konstrukcije same embalaže, da je le-ta stabilna in premore tudi kakšen padec ali zdrs.

V Zavodu Trismegistus  zaščitno embalažo izdelujemo na način, kjer ne le da zadostimo vsem navedenim in drugim pogojem,  temveč lahko zaščitno embalažo po potrebi uporabite tudi kot izjemno stabilen razstavni podstavek.

 

V Zavodu Trismegistus smo se odločili odzvati na specifične potrebe trga, saj žal opažamo, da se pomen pravilne hrambe umetnin, ne le med zasebnimi zbiratelji, temveč tudi po državnih ustanovah in muzejih, ki upravljajo z več neprecenljivimi zbirkami, velikokrat postavlja na stranski tir.

Za vse, ki bi želeli svoje dragocene predmete tudi pravilno hraniti, smo pripravili sledečo ponudbo.

OKVIRNI CENIKI IZDELAVE ZAŠČITNE EMBALAŽE ZA HRANJENJE PREDMETOV KULTURNE DEDIŠČINE
*ceniki veljajo za izdelavo embalaže kvadraste oblike. Za ceno embalaže nestandardnih oblik, nas prosimo kontaktirajte.

#od cm3do cm3cena/kom
1 500cm3 1000cm3 90 eur
2 1000cm3 2000cm3 120 eur
3 2000cm3 3000cm3 150 eur
4 3000cm3 5000cm3 180 eur
5 5000cm3 10000cm3 230 eur
6 10000cm3 --- po dogovoru

Za naročilo izdelave zaščitne embalaže po meri za vaš predmet, prosimo izpolnite spletno naročilnico, če pa potrebujete zaščitno embalažo nestandardnih oblik ali večjih dimenzij, pa nas prosimo kontaktirajte.

 
 • Promocija spletne kulture
 • Promocija permakulture
 • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!