Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Anti-Oxy Perma Vrt

20 Aug 2013
 

goji cebela2 Ker v Zavodu Trismegistus vedno težimo k novim znanjem in izkušnjam ter stremimo k ustvarjanju unikatnih in kreativnih stvari, smo se podali na pot ustvarjanja permakulturnega projekta, ki smo ga poimenovali Anti-Oxy Perma Vrt. 

Projekt je zasnovan na osnovni ideji, kjer kot poglavitne gradnike sistema uporabljamo  rastline, ki proizvajajo rekordne količine antioksidantov. Čebelicam se ideja več kot očitno dopade. Pa vam?


 

Projekt je logično nadaljevanje našega permakulturnega inkubatorja, kjer smo ob upoštevanju permakulturnih principov pripravili že v osnovi izjemno produktivne vzdignjene grede, na katerih preverjamo različne metode dopolnjevanja sistemov. Za pretekle dejavnosti ugotavljamo, da so se izkazale kot uspešne do te mere, da so nas letos popolnoma presenetili t.i. samosevci, ki jih namerno sicer nismo dodali v sistem, kot so krompir, paradižnik in buče, prav tako pa brez namernega sajenja skozi celo leto "sama od sebe" prosperira paleta različnih vrst žit.

sivka bucke krompir

V obstoječe sisteme smo tako dodali nove višinske nivoje, čeprav pa moramo priznati, da nas je Morus Nigra oz. Črna murva presenetila, ko se je iz majhnega še ne 1m visokega mladička v osmih mesecih povzpela na dobre štiri metre višine. 

morus nigra
V ospredju mlada Albicija - perzijsko svileno drevo (Albizia julibrissin ombrella (Schlafbaum)), ki smo jo vzgojili iz semena, v ozadju prav tako iz semena vzgojena, istočasno dana v klitje Morus Nigra, po kateri se vzpenja letos posajeni Lycium barbarum, splošno znan po plodovih - goji jagodah.

Kot druge vrste, ki smo jih dodali v sistem, so Morus Nigra in Morus Alba drevesa, katerih plodovi vsebujejo nadpovrečne količine antioksidantov. Slednje pa še posebej velja za dva najbolj znana predstavnika t.i. super hrane, ki v sistemu zagotovo ne smeta manjkati, to je aronije in pa vsem dobro znanega goji, kjer nam je slednji še v posebno veselje, saj nam s svojo bujno rastjo omogoča, da posamezne rastline testno razvijamo po tleh, druge razvijamo v grme in spet tretje poiskušamo vzgojiti v stabilna drevesa. Prav tako smo se potrudili in pridobili dva predstavnika družine, torej tako Lycium Barbarum, kot Lycium Chinense, kjer opažamo, da se vrsti bistveno razlikujeta tako v načinu rasti, kot odpornosti na vremenske neprilike kot tudi po kakovosti in količini plodov, kjer je seveda Lycium barbarum bistveno produktivnejši. Prihodnje leto bomo zbirko gojijev dopolnili tudi s slajšo, hibridno verzijo NX-1, pridobiti pa želimo tudi druge predstavnike družine.

goji cvet
Bujno razvejan goji z enodnevnimi cvetovi.

goji plod
Prve goji jagode že zorijo. (fotografija na dan 19.9.2013)

Za konec naj povdarimo, da se Anti-oxy vrt  tako pridno razvija, da bomo morali projekt verjetno kmalu preimonevati v Anti-oxy gozd, kar pa nas bo seveda le imensko popeljalo bližje k cilju etabliranja produktivnega,  samovzdržujočega permakulturnega sistema.

 
 
  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 

Naključni video