Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Restavriranje sakralnih predmetov

09 Apr 2013
 

Restavriranje Vaščani Župnijske skupnosti Lenart, ki so se odločili obnoviti notranjost in zunanjost svoje vaške cerkve, so se ob obnovi pravilno odločili in poiskali strokovno restavratorsko mnenje. Obnova seveda poteka postopoma in počasi, saj je slednja v celoti odvisna od prostovoljnih prispevkov vaščanov. Veseli smo, da smo lahko pripomogli k ohranjanju izvornega izgleda predmetov, skupnosti Lenart pa se zahvaljujemo za povabilo k sodelovanju.

Naše delo je bilo v tej fazi osredotočeno na restavriranje specifičnih sakralnih predmetov, natančneje oltarnih in drugih svečnikov.

 

 


Sakralni predmeti so v splošnem različni uporabni ali dekorativni predmeti potrebni za opravljane bogoslužja. Ti predmeti so iz zelo različnih materialov, ki pa so seveda vsi izpostavljeni staranju in tudi propadanju. Na predmetih, ki so večkrat v uporabi je zob časa tudi bistveno bolj izrazit.

Velikokrat se srečamo s primeri, kjer so skrbniki ali lastniki predmetov poiskušali bodisi zaščititi predmete ali jim želeli sami povrniti njihov izgubljeni sijaj. Slednje je praviloma seveda napačna praksa, saj predmet ne le izgubi izvorni izgled temveč mu pogosto tovrstni premazi tudi škodujejo.

V Zavodu Trismegistus vam svetujemo, da se predhodno izobrazite o pravilnih načinih hranjenja in vzdrževanja predmetov, da ne bo prišlo do neljubih primerov, ko bo imel konservator – restavrator več dela z odstranjevanjem dodanih osvežilnih premazov, kot pa z ohranjanjem samega predmeta.

Svečniki, ki smo jih imeli v delu, so bili še posebej specifični iz razloga, ker so bili ne le okrasni temveč so v cerkvici brez električne napeljave opravljali tudi funkcionalno vlogo, voščeni premazi pa so še dodatno otežili odstranjevanje večplastnih nanosov različnih lakov in bronz.

5

 

Premazovanje predmetov je nekaj s čimer se v konservatorsko – restavratorskih krogih velikokrat srečamo. Ponavadi je rezultat dobrih namenom skrbnikov predmetov, ki z veliko vnemo in v želji po olepšanju predmetov le-te sami “osvežijo”.

Problemi nastanejo, ko končni izgled ni takšen kot smo pričakovali ali pa se uporabi napačna metoda za obdelavo izvornega materiala. Takrat je potrebno dodana sredstava odstranjevati, kar pa pomeni ogromno časa, pozornosti in pazljivosti strokovnjaka. Posledično vam priporočamo da, prepustite delo ohranjanja kulturne dediščine že v osnovi strokovnjakom ali pa se natančno izobrazite o primerni hrambi in vzdrževanju predmetov, kar vam lahko kot storitev tudi ponudimo v Zavodu Trismegistus.

  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 

Naključni video