Novice in objave

Na pričujoči strani si lahko ogledate primere naših dejavnosti, kot tudi preberete novosti s področij na katerih delujemo.  Dodatno bomo na tem mestu objavljali število posredovanih vprašalnikov in izbrane projekte, ki jih bomo izvedli brezplačno, zato vas vabimo, da se naročite na RSS.

Restavriranje sakralnih predmetov

06 Jul 2013
 

Restavriranje V Zavodu Trismegistus smo zaključili z drugim delom restavriranja sakralnih predmetov za Župnijsko skupnost Lenart.  V prvem delu posegov smo restavrirali stoječe svečnike, medtem ko smo v drugem nadaljevali z restavriranjem visečih, stenskih svečnikov.

Čeprav so bili slednji manjše velikosti, kot tudi funkcionalno manj izpostavljeni rokovanju, smo bili poleg običajnih nepotrebnih barvnih premazov ter voščenih nanosov soočeni tudi s korozijo oz. oksidacijo materiala.

 


Iz priloženih fotografij je razvidno, da barvni nanosi različnih bronz in lakov skozi čas evidento pokvarijo izvorni izgled predmeta, kot tudi, da slednji ne opravljajo funkcije primerne zaščite predmeta pred zunanjimi vplivi. 

Žal ugotavljamo, da sicer dobronamerni skrbniki, ki želijo predmete zaščititi z barvnimi nanosi pravzaprav opravljajo ne le sizifovo delo, temveč lahko predmetom tudi vidno škodujejo. Tako naprimer smo imeli v praksi bistveno več dela z natančnim odstranjevanjem barvnih nanosov, kot s čiščenjem delov izpostavljenih oksidaciji.  

Ponovno bi radi izpostavili, da se je potrebno v primerih, ko ste morebiti v skušnjavi, da bi sami poiskusili z olepšavo ali restavriranjem predmetov, obrniti po strokovno restavratosko pomoč in nasvet. Na takšen način boste ne le v največji meri ohranili izvorni izgled predmeta, temveč boste z izogibom škodljivim praksam in napačnim obdelavam materialov, predmetom tudi podaljšali življensko dobo.

3a

Vabimo vas,  da se v primerih, kadar ste v dvomih kako ravnati s predmeti kulturne dediščine in tudi sicer, obrnete na Zavod Trismegistus, kjer vam bomo lahko ustrezno svetovali o rokovanju, ravnanju in vzdrževanju predmetov, vam svetovali o ustreznih restavratorskih ukrepih in jih po potrebi na vašo željo tudi izvedli.  Za več informacij ali nasvete, kako ravnati z vašimi specifičnimi predmeti, ki bi jih radi ohranili ali povrnili v izvorno stanje, pišite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

1a
Izgled svečnika pred restavratorskim posegom.

 
  • Promocija spletne kulture
  • Promocija permakulture
  • Varovanje kulturne dediščine
shop2

Neprofitna izdelava spletnih strani

Izdelujemo odzivne spletne strani na različnih odprtokodnih sistemih kot so Joomla!, Drupal in WordPress ter vas jih naučimo efektivno uporabljati.

 
hosting

Spletno gostovanje

NVO in ostalim upravičencem nudimo ugodne pakete spletnega gostovanja po neprofitnih cenah.

 
shop

Izdelava elektronskih trgovin

Nudimo izdelavo E-trgovin na poljubnih odprtokodnih platformah, bodisi kot samostojne projekte bodisi kot nadgradnje vaših obstoječih spletnih strani.

web

Izobraževanja in delavnice

Izvajamo izobraževanja o odprtokodnih tehnologijah in vam pomagamo pri uvajanju slednjih v vaše poslovne procese.

 
izobrazevanje

Permakulturni inkubator

V Zavodu Trismegistus se eksperimentalno in praktično ukvarjamo s permakulturo ter preizkušamo delovanje permakulturnih principov v praksi.

nacrtovanje

Anti-oxy perma vrt

Praktično razvijamo sistem permakulturnega vrta, ki ga sestavljamo večinoma iz rastlin, ki  proizvajajo rekordne količine antioksidantov.

 
svetovanje pk

Skupinska izobraževanja

Permakulturni navdušenci se nam lahko pridružite pri obisku seminarjev in organiziranih izletih po permakulturnih projektih širom po evropi.

V Zavodu Trismegistus pregovorno "delamo, kar pridigamo", saj se zavedamo, da je permakultura predvsem aktivno delovanje in opazovanje, vedno pa stremimo k pridobivanju novih izkušenj na praktičnih primerih permakulturnih projektov pri nas in po svetu.
 
ocena tveganja

Ocena tveganja in svetovanje

Podamo vam oceno stanja vaše zbirke, vam priporočimo ustrezne ukrepe in svetujemo najprimernejše načine ohranjanja ali restavriranja.

 
zascita

Zaščita privatnih zbirk

Vašim umetninam ohranjamo vrednost s pomočjo strokovno priznanih metod zaščite.

 
konserviranje

Konserviranje in restavriranje

Vaše predmete bodisi ohranjamo v obstoječem stanju ali jih vračamo v izvorna stanja in oblike.

embalaza m

Izdelava zaščitnih embalaž

Po meri izdelujemo profesionalne zaščitne embalaže za shranjevanje muzejskih in drugih dragocenih predmetov.

 
 

Izpolnite vprašalnik

splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!
 
restavratorstvo

Restavratorski posegi

Izpolnite vprašalnik in pridobite strokovno restavratorsko mnenje o potrebnih ukrepih za vaše predmete.
splet m

Spletni projekti

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za brezplačno ali neprofitno izdelavo spletne strani!